Translate

11. 12. 2013

Americká zátačka


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Náš nadpráporčík stál s vodičom pohotovostného UAZu v križovatke na kopčeku za námestím, keď zrazu začuli, ako spoza kopca kvičí Tatra. Hukot a rev na plné točky vytočeného motora dávali tušiť, že približujúce sa auto má riadne naložené, že šofér mu dáva riadne za krk, že Tatra dostáva řádný kapky.
„Kuhrva, kuhrva, vojáku,
sjeďte to kousek níž.
Tohle jedou lesáci
a je lepší se jim vyhnout.“
Zišli teda kúsok ďalej, lebo stáli hneď vedla, do cesty vytŕčajúcej, budovy požiarnej zbrojnice. To sa už dolu kopcom valila Tatra modrej farby. Nebola to však preťažená lesácka súprava s naloženým drevom rútiaca sa dolu k námestiu. Bola to modrá vyklápačka z práporu, ktorou sa vyvážali smeti z kasární. S nemým údivom sa nadpráporčík pozeral, ako vodič nezvládol myšičku okolo zbrojnice a hodný kus z jej rohu odhryzol.
            Rozbitá Tatra a rozbúraná požiarna zbrojnica neboli jedinou súčasťou dane za dusno pre staré kusy, ktoré nám dôstojníci za zhodenú korbu vetriesky narobili. Súčasťou bolo aj viacero búračiek a mimoriadnych udalostí na pohraničných rotách a cestách Sušickej brigády, ktoré spôsobili neskúsení a zle vycvičení noví vodiči.

Cestou do Prachatíc na ceste plnej zákrut, bola jedna obzvlášť zákerná. Mala aj svoje meno, volala sa Americká. Cez Druhú svetovú vojnu tu havarovali a zahynuli americkí vojaci, ktorí tento kus západných Čiech oslobodili. Na túto cestu sa vybral náš nadpráporčík, aby preskúšal či je nováčik schopný prevziať po starej páke, odchádzajúcej do civilu, šoférovanie štábnej tisícdvestotrojky.
To že dvanásťstotrojka do kopca skoro zdochla, lebo bažant sa bál preraďovať rýchlosti, nebolo až takým počinom, aby to nadpráporčíka vyviedlo z miery. Veď mal rád pomalú a opatrnú jazdu. No keď bez zaradenej rýchlosti dolu kopcom preleteli Americkou zákrutou na troch kolesách, to už upútalo jeho pozornosť. Tolkokrát si spotenú brigadírku neutieral za celý život, hoci si ju utieral neustále.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: