Translate

11. 12. 2013

Pruhy a hvězdy


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

K cigaretám ma viaže aj jedna príhoda z detstva. Otec ma poslal pre pivo a cigaretle, ako im on hovorieval. Pivo muselo byť dvanástka a jedine v zelených flaškách, lebo desinu a z hnedých flašiek on nepil. Pre cigarety som chodil do trafiky, kde ma už poznali a aj napriek tomu, že som bol maloletý, mi ich tam vždy predali.
Prišiel som teda k trafike, ktorá stávala na rohu Dunajskej a Dukelskej ulice, pri detskom ihrisku a išiel som si oči vyočiť. Za výkladom vidím Americkú zástavu.
„Ty brďo, toto čo už je? Čo toto tuná nevidím?“ –takmer som zhíkol. Malá, ščúpla knižôčka s nápisom PRUHY A HVĚZDY. Dnes sa im hovorí paperback. Zariskoval som a namiesto cigaretiel som domov doniesol toto útle dielko.
Dobre som vedel, že z toho nič mať nebudem, lebo otec ma udrel iba raz v živote, keď som mu z roztopašnosti priložil na bolavý isiáš – ischias, bolesti chrbtice, studený hrniec. Inštiktívne sa zahnal a jednu som spakruky schytal.
Pre cigaretle som musel letieť znova, ale hneď potom som sa pustil okamžite do čítania. Knižku napísal jeden ujo komunista, ktorý sa vrátil z dlhodobého pobytu v USA a popisoval v nej, ako strašne v Amerike proletariát trpí a dokonca, že ak sa Američan nenarodí s tým odhodlaním, že zarobí milión dolárov, narodil sa zbytočne.
Slová milión peňazí sme počuli iba v amerických filmoch, lebo v socializme milión nikto - nikdy nevidel a ani neuvidí. Že vraj Husákov plat, ako prezidenta Československej socialistickej  republiky bol tridsaťpäťtisíc Korún československých mesačne, čo bolo viac, ako plat lekára za rok. Netreba byť matematický génius, aby bolo jasné, že na našporenie milióna jeden socialistický život nestačil.
Pre mňa sa, ale nielen toto heslo, ale aj filozofia, ktorú v knihe neustále zosmiešňovali, stala ako biblia a z nej som si aj vytvoril jedno zo svojich vlastných životných porekadiel.
„Narodil som sa preto, aby som vyhrával" – a s týmto odhodlaním, ktoré som získal na základe tohto antidiela Pruhy a hvězdy, som prežil celý svoj život až doposial.
Ďakujem ti, ujo komunista!


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: