Úryvky z knihy
STRÁŽILI SME
REPUBLIKU
Víkendové
služby v kuchyni to bola iná šálka kávičky a zábavka z iného súdku,
úplne ako z iného sveta. Všetky víkendy, teda hlavne nedele, kedy bolo
všeobecné volno a každý si mohol robiť čo len chcel, som ja neborák trávil
v kuchyni. Sprvu to bol slušný záhul, lebo šak bažant a spurný, to sa
musí krotiť. Tak si na mne každý skúšal svoje mazácke umenie. Od dozorného
kuchyne, cez kuchárov, až po službu konajúcich vojakov na prasečáku -
zariadenie, kde sa začínal aj končil kolobeh potravy. Vojakov kŕmili prasatami,
čo žrali zbytky z prasačích pochúťok, ktoré vojaci nedojedli a tak stále
dookola.
Čo mohli,
robili mi ešte ťažším. Napríklad mi trošičku poriadne vyfučali pneumatiky na
vozíku, ktorým sa vozili odpadky z kuchyne. Odpadky sa zlievali do
velkých, zhruba päťdesiat litrových nádob z draplavého plastu neurčitej
farby, ktorý mi oškieral kožu na rukách a trhal hnedé, už aj tak značne
poflakované montérky.
Bežne tie
nádoby nakladali na vozík dvaja kuchynskí mukli, ale ja som ich musel nakladať
sám. Sem tam niečo na mňa aj vyšprtlo a tak smrdel som, ako ogrcaná
latrína po poriadnom žúre. Na vozík sa zmestilo zo šesť týchto nádob
a potom ho ťahali a tlačili dvaja až štyria bažanti. Samozrejme, že
na nabombovaných pneumatikách, aby im to išlo lahko. No, mne pneumatiky sfučali na hniličku
a chtiac-nechtiac som vozík musel na prasečák ťahať sám.
Kopec tam
nebol až tak velký, aby sa to nedalo zvládnuť, ale moje tempo dopravy
odpadkového expresu zodpovedalo ťažnej sile jedného degeša a stavu
pneumatík. Po rovine som sa tváril, že to ani nezvládnem a viac som stál
ako ťahal. V kopčeku som to sem-tam spustil naspäť pod kopček a začal
som znova a znova som to spustil na začiatok, až pokial ma to neomrzelo.
Občas mi
prišiel pomôcť kamarát Janči a to sme sa tvárili obaja, že vozík je ešte
ťažší ako obvykle. Osadenstvo kuchyne sa na tom hrozne zabávalo, len zrejme im
ušiel zmysel toho celého divadielka. Čím dlhšie mi to s vozíkom na prasečák
trvalo, tým menej času som im poskytol na ďalšie zábavky s mojím bažantím
osudom.
Časom
si ale na mňa zvykli, najmä keď videli, že mi moje postavenie bažantieho
prúserára žily netrhá a kludne bez
problémov to zvládam aj fyzicky aj psychicky. Nakoniec však prišla moja velká
chvíla.
Na prasečáku
boli zabité nejaké tie svine
a previezli ich do kuchyne na spracovanie. Krupón, velká časť kože na
chrbáte prasaťa, ktorý sa zo zabitého kusu odstraňoval dlhým tenkým, riadne
ostrým nožom, sa musel odovzávať orgánom republiky, bez slaniny a bez poškodenia.
Celé detstvo
som trávil s bratrancami na dedine u mojej tetky - otcovej sestry, kde
otec chodil často pomáhať, lebo bratrancom zomrel otec a tetka zostala
s piatimi deťmi sama. Chodili sme tam tak často, že bratranci volali môjho
otca otíc a bol im skutočne výborným otcom, ako mne.
Otec bol
neskutočný týpek. Samá sranda a zábava, napriek tomu, že celý život tvrdo
pracoval. S ním nikdy nebolo smutno. Všetky vnúčatá ho milovali
a hovorili mu deduško. Nikdy nebol
zlý a najradšej by sa celý rozdal. Najviac ma prekvapil, keď on,
nevzdelaný dedinčan, ktorý mal iba päť tried obecnej školy povedal vetu, ktorú
si budem pamätať do konca svojich dní.
„Deti nepatria do roboty, deti sa
majú hrať“ –toto hovoril vždy, keď s mamou sa s láskou starali
o hrozno vinohradu. Túto prácu obidvaja milovali.
S bratrancami, ktorým nám spolu robil
otca, sme pásli spolu kozy a pri tom fajčili ušúlané cigarety, kradli sme
ďatelinu pre zajace a nadžgávali kŕmne kačice, kŕmili prasce
a pomáhali pri zabíjačkách, zabíjali sme zajace a sťahovali ich z kože,
sliepkam odtínali hlavy a šklbali ich od peria, moržovali kukuricu a
krájali burgyňu, nabíjali piliňáky a kúrili s nimi, kálali drevo
a nosili uhlie do šporheltu, chytali potkany a strielali ich
vzduchovkou, pomáhali na poli a celé dni miešali slivky pri výrobe lekváru, vozili
sa na velkých bicykloch pod štanglou a bez vodičáku jazdili na pinčloch
a keď sa podarilo, aj na väčších motorkách. Z dedinského života som
kadečo pochytil a vedel som - okrem iného - aj kosu nabrúsiť aj krupón
stiahnuť.
V kuchyni
sa žiaden z kuchárov nemal k dielu a tak som navrhol dohodu, že ja
krupóny posťahujem, ale zato dostanem panenku z jedného prasaťa. Zobral
som teda do ruky nôž a pustil sa do roboty. Po tolkých sviniach ma riadne
boleli všetky prsty aj celé ruky, ale víťazná cena za odmenu stála za to.
Z panenky som urobil niekolko porcií rodinnej špeciality.
Mäso som
nakrájal na hrubšie kúsky, na mäsiarskom kláte rozklepal na riadne fláky a
nasolil. Na rozpálenej bravčovej masti som ich krátko osmahol z jednej aj
druhej strany a pri tom viackrát obrátil. Pri poslednom obrátení som ich
potrel Kremžskou horčicou a tak ešte posmažil a nakoniec zalial
rozšlahaným vajíčkom so štipkou soli. Nechal som to na jemnom plameni pomaly
dopiecť, až kým sa z vajíčka nestala nádherná žltá palacinka, do ktorej
bolo mäsko zapečené. Jój! Podávané s mäkkým chlebíkom, voňavým, ako keď sa
mama usmeje a teplým, ako keď ťa
otec pohladí, je to pochúťka par excellence, silne súperiaca o prvenstvo
s knedlou s vajíčkami a broskyňovým kompótom a tu
v tej chlapovýchovni silno pripomínala domov.
Pohostil
som svojich kamarátov jedlom, ktoré občas pripravoval môj otec, keď sme boli
slamenými vdovcami, ako hovorieval stavu, keď mama nebola doma a ktoré
teraz ja pripravujem svojim synom, keď sa výnimočne všetci pohromade stretneme.
Medzi
kamarátmi zaujal čestné miesto Janči, ktorý si to ako jediný naozaj aj zaslúžil
a nádherná nedela za nami. Odvtedy som mal v kuchyni dusno už len od
dozorného kuchyne, kuchári už mi dali pokoj.
Informácie na mail adrese:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára