Translate

10. 12. 2013

Na Čiare


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Vodič z roty dal do placu ďalšiu bláznivú príhodu priamo z Čiary, ktorá sa už dlho tradovala a údajne sa odohrala len pár rokov pred naším narukovaním.
Na jednej pohraničnej rote mali prúser jak Brno. Preryv do zahraničia. Niekto im prosto z čista-jasna prebehol cez ich úsek za hranicu, do západného Nemecka. Velitel roty, aby nemal problémy, a za to hrozilo naozaj ťažké väzenie na tvrdo, prezliekol seba a dvoch pohraničiarov do modrých teplákových súprav a davaj do Nemecka za narušitelom.
Uniformy za tepláky vymenili zrejme preto, že ak by ich chytili Nemeckí pohraničiari, alebo hliadka Americkej armády, tak by to nemohli považovať za útok československých branných síl a nezačali by desiatu svetovú.
Po prekročení štátnej hranice do Nemecka narušitela našli takmer okamžite. Sedel v prvej krčme blízkej dediny, kde už veselo zapíjal svoj úspešný útek zo zeme zaslúbenej. Schmatli ho, nasadili mu putá a odniesli späť do socialistickej vlasti. Nemeckí domorodci mali z toho akurát tak dobrú prču a nikoho z nich ani len nenapadlo nešťastníkovi pomáhať.
Zrejme sa všeobecne velmi dobre na tom všetkom, čo sa na hraniciach dialo zabávali. Na vojakoch oboch strán, lebo našim péesákom občas utiekol pes a pokúsal niekoho na opačnej strane hranice a americkí černoši občas prebehli hranicu a u nás sa vykáblovali, pričom ich naši péesáci naháňali. Možno to bol ich mazácky rituál. Kto vie?

Ak by ste čírou náhodou nevedeli, čo je to vykáblovať sa - treba hladať v slovníku. Sú tam aj iné výrazy, ktorým tu asi nerozumiete. Lebo práve mi moja tretia manželka hovorí, že tejto mojej reči, v ktorej to tu píšem, už nikto rozumieť nebude.
„Nie, že by už neboli, akože aj nie sú, ale nie, že nie sú preto, že by už neboli, že by boli všetci neboli a sú už mŕtvi, však nie si zase až tak starý, aby už všetci neboli, ale dnes už tou vašou rečou nikto nehovorí“.
-a takto opatrne mi vysvetluje, že už som príliš starý a mal by som preventívne si už prikladať každý večer studenú hlinu na prsia, aby som si zvykal na studený hrob. To som sa teda dočkal nadelenia, to je mi ale vďačnosť, to som sa teda dostal do peknej šlamatiky, to je mi ale prekvapenie, to som sa teda dožil, to je mi ale odmena, že človek sa zamiluje a zoberie si za ženu o štrnásť rokov mladší kúsok, veď ju stále v práci pacienti volajú že Rybana-né a ja som už riadne šedivý deduško.

Zábavičku tam Bavoráci museli mať hodne veselú. Ďalší zo ženistov dal do placu príhodu, ako zohrali divadielko priamo na hranici. Pred zrakmi drzých nemeckých farmárov, ktorí si na nich cez hranicu dovolovali, jedného z péesákov spútaného doviedli priamo až k Čiare, kde ho priviazali ku stromu a na mieste tam odpráskli. Jednoducho na výstrahu drzým skopčákom ho tam akože popravili.
Velkí nemeckí hrdinovia, ktorí im ukazovali holé zadky i ruku cez ruku si ohýbali v lakti a zo zaťatých pästí im trčal prostredník,  okamžite vymäkli a zdesení z toho, čo práve v priamom prenose videli, zalarmovali políciu aj novinárov, len tí keď dorazili na miesto činu, už nemali čo vyšetrovať ani fotiť a péesáci im obojručne ukazovali dlhé nosy a velké uši.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: