Translate

11. 12. 2013

Na Poliakov !!!


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

„Akože poplach?
Čo je to za volovinu,
vyhlasovať ho tu v hoteli.
To asi nebude len tak,
to bude niečo výnimočné.
Jedine, že by si niekto robil gule.“
-hovorím svojej frajerke pri lúčení na izbe. Z hotela sme vybiehali, každý oblečený, kolko stihol a futášovali do kasární. Všade vysvietené ako na mehmehme - výraz pre Manhattan jedného armádneho dôstojníka z Vojenského umeleckého súboru v Bratislave. Napadaný sneh ešte viac zvýrazňoval rozsvietené kasárne. Všade rýchle pohyby do maskáčov oblečených vojakov a na buzeráku sa už  radili autá do dlhej kolóny.
Nikto nám nevedel povedať, čo presne sa deje, iba tolko sme sa dozvedeli, že je ostrý bojový poplach. Dokonca ani húkačka poplachu, ktorá zakaždým hrozivo kvákala do hlbokej noci nevydala ani hlásku. O to hrozivejšie to všetko vyzeralo, lebo keď sa u péesákov kričí, nejde o nič dôležité, ale keď je ticho, dejú sa vážne veci. Plnú polnú som mal zbalenú, ako inak za sedadlom v aute. Helmu, lopatku, vojenský bágel a všetky tie armaďácke somariny, ktoré sme u péesákov nikdy nepotrebovali, boli zrazu najdôležitejšia vec na svete.
Bleskovo si obliecť zateplené maskáče, rýchlo do zbrojárky zobrať si samopal a náboje, utekať ako o život do autoparku, nakopnúť auto a pristaviť ho na buzerák. Kasárne boli plné všetkých dôstojníkov, čo len existovali a možno nejakí vstali aj z mŕtvych, lebo tolko som ich pokope nikdy nevidel. Žiaden z nich zrazu nevyžadoval zdravenie a z výrazu ich tvárí bolo každému vojakovi jasné, že toto je naozaj! Že srandy bokom.
Pretože som bol mlaďas, síce už nie bažant, ale stále nikto i keď slobodník, jazdil som na UAZe. UAZ bol vojenský terénny automobil, dnes ludovo volaný džíp s plachtou namiesto strechy, určený na prevoz pohraničných hliadok, alebo ako aj v mojom prípade prevoz dôstojníkov, štábnych krýs - ako sme ich volali. Bol som pridelený ako vodič k  velitelovi práporu a tak moje vozidlo stálo ako prvé v kolóne.   
Velitelom práporu bol v tom čase major, čo bola u Pohraničnej stráže už značne vysoká hodnosť. Úplne najvyššou šaržou bol plukovník, nakolko u péesákov neboli generáli, ale ani plukovníkov som za vojnu vela nevidel. Mali sme iba jedného, jediného generála, ktorého výložky som mal tú česť raz vidieť, ale to by som ich radšej nikdy nevidel, ako sa vtedy ukázalo.
Všetko som to teda stihol najrýchlejšie, ako som vládal a UAZ určený pre velitela páráporu som zaparkoval na svoje miesto v čele kolóny. Kolóna naložených a vyzbrojených áut sa klukato vlnila po celom buzeráku a točila po celých kasárňach. Všetkých nás - šoférov ubytovali v barakoch, ktoré sa inak používali len počas výcviku nováčikov. Na posteli žiadne prestieradlá a dokonca sme mohli spať v spacákoch, čo bolo inak pod trestom zakázané.
Neustále, celých dvadsaťštyri hodín sme boli oblečení v maskáčoch. Kanady buď len rozšnurované, alebo dole z nôh. Ponožky stále natiahnuté, opasok so sumkou plnou ostrých nábojov prevesený cez postel, hneď vedla samopalu, čiapka na stolíku a jedinou našou činnosťou bolo spať, alebo sa len tak celý deň povalovať.
Na druhý deň, po rušnej noci, keď sme nakladali autá a zostavovali celú kolónu, niekedy okolo obeda, ma volali na bránu, že návšteva. Natiahol som si kanady, zapol opasok s nábojmi,  samopal cez plece a davaj na bránu. Tam stála frajerka, ktorú som včera zanechal v hoteli, značne vystrašená. Tá keď ma zbadala, začala hneď usmoklene mrnčať a že už tam čaká od rána a mňa nikde.
Akonáhle sa rozchýrilo, že na bráne čaká pekná cica, boli si ju všetci obzrieť. Až keď si ju do chuti poobzerali, dali vedieť aj mne, že mám návštevu. Keby som nebol mlaďas, nikto by si to nedovolil. Cica-mica bola v skutku krásna. Snedá tvárička, menšia ako moja ruka, z ktorej vykukovali velké čierne oči s mihalnicami dlhými ako páví chvost, ledva vytŕčala z bielej kožušinovej baranice a velkého goliera bieleho kožucha, ktorý ju zakrýval až po šmrncovné čierne čižmičky. Radost pohledět, ani sa im nečudujem, že všetci boli z nej úplne paf. Veď to bola čistokrvná Maďarka. Dokonca krajšia ako opis Země zasnoubené v Československej hymne.

„Ako si to oblečený? Prečo máš so sebou samopal?“
„Je pohotovosť.“
„Jaká pohotovosť a prečo?“
„A čo ja vím.“
„Nebude to kvôli Polsku?“
„Prečo Polsku?“
„Sú tam nejaké nepokoje, ludia štrajkujú.“
„Štrajkujú? Šak je tam socializmus a štrajkuje sa proti kapitalistom.“
„Nejaké nepokoje. Niečo, že tam hrozí prevrat.“
Už bolo jasné prečo máme taký oraz a všetci furťáci majú bobky. Furťáci - tak sme volali vojakov z povolania, lebo oni nikdy nepôjdu do civilu, zostávajú na furt. Volali sme ich ešte aj kadejako inak. Lampasáci, gumáci, gumy, zelené hlavy, vždy podla toho, ako nás ktorí naštval. Docvaklo mi, prečo máme zrazu taký oklep a iba sa celý deň válame. Polsko sa búri proti socializmu.
Takto sa začali naše prvé Velké prázdniny. Niekolko týždňov sme len polihovali a spali. Žiadne rozcvičky, žiadne nástupy, žiadne školenia, prosto len oraz, oklep, leháro, jedlo a spánok. Hotové medové týždne. Jediná starosť počas celej pohotovosti, bolo mať vždy pripravené auto a byť pripravený vyraziť k polským hraniciam, brániť socializmus.
Mali sme tak poskytnúť Polsku zradnú bratskú pomoc, ako oni poskytli v Šesťdesiatomôsmom nám.

Celá kolóna plne vzbrojených péesákov, bola na písknutie straníckych orgánov pripravená kedykolvek vyraziť k polským hraniciam a obsadiť československo-polské pohraničie. Mali sme sa tak stať súčasťou novodobej červenej hordy vojsk Varšavskej zmluvy, ktorá mala potlačiť občianske nepokoje, inak velmi spokojných socialisticky nažívajúcich Poliakov. Pražská jar zasiala svoje ideály, ktoré v Polsku vyklíčili do hnutia Slodidarnošč. To sa už Berlísky múr aj ostnaté dráty okolo našej republiky začínali pomaly, ale isto rozpadávať, no my sme o ničom nevedeli. Komunisti si dávali velký pozor, čo svojim ozbrojeným občanom prezradia a tak sme len čakali, nevediac vlastne, na čo čakáme, lebo nikto nám nepovedal pravdu o Polsku.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: