Translate

11. 12. 2013

Rokenrol


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Najväčším hudobným zážitkom bolo, keď jedného dňa, jeden z nás, pôvodom z Rakovníka, skadesi  priniesol kazetový magnetofón, ktorý bol tiež pod trestom zakázaný. Tajne sme chodili na izby v prázdnych budovách výcvikových rôt z neho počúvať nahrávky skupiny Brutus Rakovník.

Hej kámo, pujč mi sestru na jeden rokenrol.
Hej kámo, pujč mi sestru, už vyšla ze všech škol.

alebo

Pojď se mnou na diskotéku, oddáme se snům
Bez rozdílu rasy a věku budem tam pít rum

Do toho sám majitel magnetofónu,  kričal refrén Pivních skautú

A zase pivóoooooo, zase pivóoooooo

K tomu nám recitoval básničky Brutusáckeho frontmena, ktorý sa vraj aj napriek ťažkému stupňu rakoviny nechával voziť k mikrofónu na táčkach, lebo  nevládal už pri recitovaní svojich básničiek stáť na vlastných nohách.
TO BOL ROKENROL !

Vzduch je vlahý voní senem
Jestli ti to přijde vhod
Spojím gen tvůj s mojím genem
Založíme nový rod

-alebo ďalšia jedna básnička, na ktorú si už celkom nepamätám, ale znela asi takto

Za nočního svitu
Chtěl sem sáhnout na živůtek
Ale skutek
Vytek

-alebo utek? Už si nespomínam.

            Iný Rokenrol som zažil hlboko po revolúcii, keď som so svojou agentúrou, pod ktorou hrala takmer celá špička slovenských rockových a popových interpretov, vybavili prehrávky pred armádnou komisiou na hranie po vojenských posádkach. Išlo vtedy o velmi slušný kontrakt, lebo hrávať po kasárňach bol vždy výborný job pre rockové kapely, ktoré inak väčšinou hrávali po kluboch. Presne tak som videl aj vo Volaroch na vojenčine rockovú skupinu Katapult.
            Komisia zasadla do plyšových sedadiel nádhernej sály armádneho domu kultúry v Trenčíne. Tolko zlatých hviezd som pohromade nevidel ani pri odovzdávaní výročných cien Slovenskej hudobnej akadémie, kolko ich mali všetci tí hlavní velitelia armádnej kultúry na svojich ramenách.
            V sále zhaslo svetlo a na pódium vyšla najrokovejšia skupina všetkých slovenských čias. Nedohrali ešte ani prvú pesničku a basgitarista už ťahal svoj nástroj po zlatomedovom koberci, do ktorého gitarista robil bagandžami čierne čmuhy silnými kopancami a to sa fešáci iba rozbiehali.
            Počas druhej pesničky odišli aj posledné zbytky komisie, ktoré doposial zotrvávali v nemom úžase, lebo basgitarista sa nenamáhal svoj nástroj zo zeme ani len už zodvihnúť a iba doň kopal a dupal po strunách. Gitarista fajčil aj dve cigarety naraz, a s okázalosťou hodnou rockovej hviezdy zašlapával do zlatomedového koberca jeden špak za druhým. Spevák zavesený do stojana mikrofónu len neveriacky čumel na svojich kolegov a v duchu mával tučnému zárobku, lúčiac sa s armádnym kontraktom.
            Chlapci zo Slobodnej Európy hodne rockovo poňali prípravu na tento dôležitý koncert v ich finančnom kalendári. V šatni sa fešáci hodne svojským spôsobom rozveselili a dopriali si pri tom hodne zo svojich potužovákov, ktoré si zo sebou všade a neustále nosili a bolo.
                        To bol iný Rokenrol!


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: