Translate

10. 12. 2013

My sme to zažili


           

Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU


Veselosmutnoveselé príhody dobre zlého vojaka péesáka.
Príhoda, v ktorej sa niekto spoznal je fiktívna a osoby v nej sú vymyslené.
(Jedine, že by to bola pravda!)
           
Toto nie sú dejiny pohraničnej stráže, ani jej kronika.  Sú to len spomienky jedného z nich, ktorý ač nerad sloužil, rád vzpomíná, ako sme za čias železnej opony, „Vtedy na západe“ Československa, my sotva dvadsaťroční chlapci, na oltár vlasti položili kus svojich životov.

Nepamätám si už mesiace ani dni. Pamätám si len chvíle a príbehy, ich podstatnú časť. Príbehy, ktoré po nás zostali, v ktorých mená a hodnosti už dávno nie sú vôbec dôležité. Príbehy, ktorých sme boli súčasťou a v ktorých sme žili svoje životy v životoch iných.
Dnes po viac ako tridsiatich rokoch by bolo pochabé tvrdiť, že všetky sa stali tak, ako ich rozprávame. Niektoré sa časom, dlhoročným rozprávaním, pretavili. Niekde sa trochu pridalo na šťavnatosti, niekde sa trochu nafúklo a niekde sa čo to zabudlo. Niečo už navždy prebolelo a niektoré príhody časom zapadli prachom a potom rozprávané inými, sa opäť vynorili zo zabudnutia.
Podstata všetkých príbehov povinnej dvojročnej vojenskej služby však zostala. V úprimnosti vzťahov priatelstva a kamarátstva, ktoré vznikali medzi mladými mužmi z rôznych kútov Čiech, Moravy a Slovenska, z rôznych sociálnych vrstiev, s rôznym vzdelaním, rôznymi svetonázormi, rôznymi rodnými jazykmi a z rôznych národností i etnických skupín.

Celý náš nedobrovolný pobyt za bránami kasární bol tak isto tragikomický, ako toto rozprávanie. No z tragédie, ktorá nás postihla, sme svojou mladíckou chuťou do života urobili jednu velkú komédiu. Je však smutné, že niektorí z nás to neprežili.

Donútili nás žiť v uzavretých komunitách, vytrhnutých od rodín a ďaleko od svojich priatelov, kde každý sa musel po svojom vyrovnať so svojím osudom. Na mnohých sa to obdobie podpísalo na ich zdraví a mnohých to poznamenalo na celý život. Ukrátili nás o jedny z najkrajších rokov našich životov, ale na oplátku za túto, pre niektorých značnú, stratu, sme dostali rýchlo kurz dospievania, zodpovednosti, samostatnosti, súdržnosti a oddanosti, aký dnes už mladí muži nepoznajú.
NO MY SME TO ZAŽILI !


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: