Translate

11. 12. 2013

Tvoj život za môj


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Aby sme my, mladí péesácki bažanti nemali dojem, že strážna služba na zámočku bola v podstate len sranda, povedali nám jeden príbeh, ktorý sa stal pred rokom - či dva predtým, ako sme narukovali.
Možno z takého istého špaku, na ktorom bolo napísané „gdo zemrel je simulant“ zbadal strážny, ako sa niekto poneviera v blízkosti cvičnej pohraničnej roty, ktorá bola mimo areál kasární. Cvičná pohraničná rota, bola funkčná kópia skutočnej pohraničnej roty, kde bolo všetko to, čo má na takej rote byť a čo robí pohraničnú rotu, pohraničnou rotou a vyzeralo to tam ako na skutočnej hranici.
Boli tam cedule Pozor hraničné pásmo, bola tam signálna stena - plot z ostnatého drátu, boli tam špaky - strážne veže, podobné tým z koncentrákov a gulagov a iné technické zabezpečenia ostrahy štátnych hraníc.
Zbadajúc narušitela priestoru cvičnej roty, vyslal velitel stráže hliadku k dotyčnému narušitelovi, mysliac si, že je to zase nejaký nacenganý opilec, ktorý nevie trafiť domov a treba ho len jemne usmerniť, aby našiel správnu cestu. Hliadka teda k nemu pešmo vyštartovala ako blesk. Nikoho z nich ani len na chvílu nenapadlo, že idú v ústrety nebezpečiu. Veď prečo aj, veď tu sa ozajstní narušitelia nevyskytujú, veď je to cvičná rota.
            Chyba lávky. Nacenganý opilec bol v skutočnosti armádny vojak, zbeh s ostro nabitým samopalom. Utiekol zo strážnej služby a chcel zmiznúť za hranice. Naraziac na cvičnú pohraničnú rotu si myslel, že je už len kúsok od hraníc. Tu zrazu bežia k nemu dvaja pohraničiari, tak začal strielať. Pohraničiari palbu opätovali a armádny zbeh sa vzdal. Stál s rukami nad hlavou a čakal, kým ho prídu zadržať. Keď už bola hliadka dostatočne blízko, tak blízko, že si bol istý zásahom, zodvihol samopal, ktorý nechal ležať pri svojich nohách a s výkrikom:
„Tvoj život, za mój“ -začal znovu strielať.
Po hustej prestrelke a zneškodnení zbeha si velitel hliadky všimol, že jeho druh zostal ležať na zemi. Jeho zelená uniforma bola celá krvavočervená. Bola zafarbená od  krvi, vytekajúcej z tepny prestrelenej nohy. Utekal čo mu plúca stačili, ako o život, lebo o život naozaj šlo, aby postrelenému pohraničiarovi pomohol. No všetko bolo márne, mladý pohraničiarsky nováčik skonal.
To bolo prvé varovanie, jedno z mnohých, ktoré nad nami počas vojny vztýčilo ukazovák, ako varovanie, že neustále lieta nad nami zubatá a s kosou striehne na naše chyby a nevydarené žarty. A nikomu z nás sa nechcelo umierať, každý chcel žiť.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: