Translate

11. 12. 2013

Zámoček


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Automobilová poddôstojnícka škola bola umiestnená v starom zámočku s prilahlou záhradou. Zámoček bol nádherný. Grandiózna stavba. Na pohlad pôsobil velmi sympaticky a človeka hneď napadlo, že by bolo úchvatné prežiť v ňom kus života. V strede hranatá veža so štyrmi stranami, vysoká asi ako päťposchodový panelák. Z lavej aj z pravej strany veže vychádzali dve mohutné krídla, smerom dopredu mierne zovreté do „V“. Vo veži viedlo schodisko s atypicky vysokými schodmi, ktoré náš velitel používal ako mučiaci nástroj.
Vždy na záver rozcvičky vytvoril dve súťažné družstvá, z ktorých víťazi vysadli na plecia porazených a tí ich museli v behu vyniesť na tretie poschodie zámočku, čo bolo zhruba štvrté poschodie paneláku. Samozrejme, že sme si to začali ulahčovať a víťazi zoskočili z pliec a sami vybehli hore.
Po čase však na to velitel prišiel a tak rozmiestňoval na trase kontrolné hliadky z velitelov družstiev. Keď niekoho nachytali ako oklepáva – nerobí to čo má, čiže nenesie víťaza na pleciach, garde sa otočilo a na plecia vyskočil porazený. Každý si potom rozmyslel zoskočiť z pliec porazeného, aby mu ulahčil jeho osud, lebo mu hrozilo, že ten osud ponesie na svojich pleciach on sám.
Pred zámočkom stálo stromoradie z vysokých, listnatých stromov, ktoré určite ešte pamätalo Františka Jozefa a možno aj Jána Husa. Vysadené boli do velkého polkruhu ohraničeného kamennými obrubníkmi. V medzikruží obrubníkov sa pokúšala rásť tráva a vo vnútornom kruhu bol vysypaný kameň. Jemný bielo-šedý štrk. Tu sme sedávali v osobnom volne a pofajčievajúc nenávistne hladeli na krásny zámoček.

            Plochy stien mali kazetové obloženie z tmavého masívu a podlahy zámočku boli vystlané parketami z kvalitného dubového dreva. Voňalo to tam históriou a kvalitou starých čias, keď majstri  ešte svojím menom ručili za výsledky svojej práce.
Aj na podlahách učební sa podpísali majstri, ktorí tam na parkety nalepili linoleum, ale to už bolo v iných časoch, keď slovo majster bolo skôr nadávkou, ako uznanie kvality remeselníka.
Opojenie z úžasných parkiet ma prešlo hneď, akonáhle som ich mal prvýkrát leštiť. Na podlahu sa ručne kefami nanieslo leštidlo, podobné tomu, s ktorým sa leštili topánky a potom sa parkety vyleštili. Lahšie sa to povie ako urobí, lebo leštiacim nástrojom bolo zariadenie menom Kombajn.
Drevená bedňa, zhruba pol metra krát pol metra, vysoká tiež asi pol metra, z ktorej pod uhlom vytŕčala rúčka, ako na lopate. Na spodu tejto bedni boli kruhové kartáče, aké sa používali na velkých, ťažkých, priemyselných elektrických leštičkách. Vytŕčajúca rúčka však dávala tušiť, že pohonom tohto zariadenia nebude elektrina. Veď to ani kábel nemalo.
V jej útrobách boli nahádzané rôzne predmety, od kameňov, až po ocelové súčiastky banských rýpadiel. Jednoducho povedané, čím ťažšie - tým lepšie, lebo po napastovaní podlahy sa Kombajn uchopil do rúk a poďme ho heglovať s ním po podlahe, až pokial sa leštidlo, hrubo a dôkladne nanesené na podlahu, nevotrelo do parkiet a parkety nezažiarili leskom podláh parížskeho Louvre.
Prešibanosť dôstojníkov vyšperkovaná „dobromyselnosťou“ poddôstojníkov dala vzniknúť neprekonatelnému systému na dosiahnutie vysokého lesku parkiet a ich zakonzervovania. Parkety nikdy neleštili tí istí vojaci, ktorí nanášali leštidlo. Ak sa veleniu zdalo, že parkety sú nedokonalo vyleštené, garde sa otočilo a leštiči sa zmenili na nanášačov a nanášači na leštičov. Tí potom do odtrhnutia rúk mykslovali Kombajnom hore a dole, doprava a dolava, až kým nebola odpískaná večierka a všetci museli ísť spať, aby nabrali nových síl na cestu k stvoreniu vojaka socialistickej vlasti a strážcu republiky.
            Z dôvodu možnej rýchlej výmeny za leštičov, nanášači naniesli hodne nadštandardné množstvo leštidla, čo spôsobovalo mazákom nekonečný pocit blaženosti a vyčarovávalo im úsmevy na tvárach v očakávaní dobrej zábavy. Netreba sa im ani diviť, veď kvalitnej a dobrej zábavy na pozeranie bolo ako šafranu. V televízii bol film raz týždenne - iba v sobotu večer a počas týždňa to bola akosi bieda a tak zábavička s bažantami bola v celku na mieste.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: