Translate

11. 12. 2013

Klopanie na nebezkú bránu


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Mimoriadne udalosti neboli vecou verejnou. Aj medzi sebou sme sa o nich zhovárali opatrne. Najzaujímavejšie boli tie, čo so sebou priviezli vodiči z pohraničných rôt, ktorí jazdili do dielní na servis a opravy. Vypočuli sme si príhody, ako hneď v prvý deň služby na Čiare jeden záložák strelil jeleňa, aby si na rote vylepšili jedálny lístok. Urobil tak v presvedčení, že u péesákov sa od čias jeho základnej vojenskej služby nič nezmenilo a občas si zapolovať v hraničnom pásme nie je ničím nedovoleným. No vypočuli sme si aj príbehy, ktoré nekončili zábavne.

Šumava! To sú husté lesy vysokých stromov strašidelnejších ako tie v rozprávke o soli nad zlato. Rozsiahle močariská, slate a rašeliništia s nahlas bublajúcim povrchom od unikajúcich plynov. Hlboké jazerá s čierno tmavou hladinou zrkadliacou oblohu krajšie ako benátske zrkadlo. Pramenia tu viaceré rieky spolu s matkou českých riek, Vltavou, ktorá je tak, ako celá Šumava opradená povesťami a bájami. Možno aj prvé verše Československej hymny mali znieť „Bory šumí po Šumavě.“
No! V službe u pohraničiarov sa táto tajomná, neprestupná krása stávala nepriatelskou, spriaznenou so všetkými démonmi v našich mysliach z  príhod o pohraničí, keď tu život nebol bezpečný a často visel len na vlásku. Vznikali tu mnohé, neskutočné a neuveritelné príhody, ale aj úplne obyčajné o skutočných luďoch a mladých chlapcoch v uniforme, ktorí ešte pred pol rokom sedeli pri mamičkinej sukni a mnohí nikdy v živote poriadny les ani len nevideli.

Jeden zrejme taký zostal sám v hroznom, nekonečnom lese, hustom ako prales, plnom močarísk a slatí aj hmly, nepriehladnej ako mliečne sklo, a s vysokými stromami, prehýbajúcimi sa pod nárazmi skuvíňajúco silného vetra, ktorý hučal ako strašidelný. S hlbokým dunením, presvišťovaným vysokými tónmi šumenia a kvílením, narážaním vetví o vetvy, lámaním konárov, praskaním a búchaním. K tomu obavy, strach a úzkosť mladého neskúseného chlapca v uniforme.
Z mysle sa vynárajú všetci záškodníci a agenti z príbehov pohraničia, sprevádzaní nepriatelmi štátu z politickej výchovy a filmov, ktoré nám premietali, aby v nás udržiavali ostražitosť a bojovného ducha. S nervami na krajíčku, napätý ako tetiva luku, len vystreliť, pripravený správne zareagovať vo vyhrotenej situácii, hladel, skúmal, pozoroval a s maximálnym vypätím sa snažil prehliadnuť tú zahmlenú tmu, aby ich zbadal skôr, ako oni zbadajú jeho.
Hladal ich všetkých dokopy, ktorí určite spolu držiac sa za ruky, pôjdu jeho úsekom a k tomu všetkému ešte únava z buzerácie dôstojníkov a šikany mazákov, ktorá mu ani v osobnom volne nedávala vela odpočinku. To všetko sa zrejme podpísalo pod tragickú udalosť, ktorá nastala.
Unavený, sediac na mäkkom machu si oprel ruku o hlaveň nabitého a odisteného samopalu, ktorý mal opretý o zem a od strachu kŕčovito zvieral v rukách. Na opretú ruku si položil hlavu, aby si aspoň na chvílu odpočinul. Stačilo už len malé zakolísanie v mikrospánku a ruka padajúc zavadí o spúšť. Prestrelená ruka by nebol až taký problém, s tým sa dá ešte krívať, ale s hlavou prestrelenou durchom-durch, na nebeskú bránu zaklopal.
Možno si pred usnutím v duchu spieval svoju oblúbenú pesničku Boba Dylana.



Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: