Translate

11. 12. 2013

NA STRÁŽ REPUBLIKY


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Strážili sme, strážili, ale neustrážili. Ani socializmus, ani Československo, moju vlasť. Ploty ostnatého drôtu z hraníc zmizli a po nikom už zo samopalu nestrielajú, keď uteká do zahraničia z našej republiky. Heslo pohraničiarov „Neprojdou!“, dávno úplne tiež stratilo svoj zmysel. Vo mne zostal iba pocit lútosti nad dvoma zbytočne stratenými rokmi, ale zároveň nádhernými rokmi - jednými z nezabudnutelných.

Roky, keď so mnou hrali hru na vojakov a lusknutím prstov som musel dospieť - stať sa dospelým. Roky, keď sa z nás snažili urobiť vojakov a vykresať z nás skutočných chlapov, ale naučili nás len zo všetkým vybabrať a  všetko robiť jenom jako. Roky, o ktoré ma nenávratne obrali a roky, v ktorých som získal naozajstných priatelov na celý život, s ktorými som zažil neuveritelné príhody. Ešte aj po tridsiatich rokoch to bolí, keď už s nepriatelským Nemeckom a Rakúskom, na hraniciach ktorých sme strážili republiku obohnanú ostnatým drôtom, sme jedna únia.

Uchovajme preto svoje spomienky pre deti detí, našich detí, aby deti vedeli, ako to naozaj bolo, aj keď o tom rozprávame srandistické príhody, aby sa nezabudlo, ako sme vtedy žili a na ostnaté drôty i vedúcu silu v spoločnosti, ktorá ich okolo nás natiahla, aby navždy bolo jasné, že u nás už nikdy                     
N E P R O J D O U ! -že republiku si ustrážime a keď bude treba, so zbraňou v ruke a za budúcnosť našich detí, aj život položíme.


Komunizmus je utópia, ale socializmus bola nádherná myšlienka, postavená však na zhubnej ideológii Maxa a Engelsa. Podla nej, jedine proletariát, má právo vládnuť ostatným vrstvám spoločnosti a hodnotnejšia rasa, má právo vyhubiť menej hodnotnú, v záujme získania životného priestoru tak, ako nám to vodcovia svetového proletariátu Lenin, neskôr Stalin a v inom odtieni socializmu národného, Hitler, predviedli.
Je len našou vinou, že sme varovné slová Karla Kryla o kapitalizme, ktoré predniesol vzápätí po Nežnej revolúcii nebrali vážne a možno naša šťastná budúcnosť, už navždy zomrela na osemdesiatom ôsmom kilometri československej dialnice, kde tragicky zahynul Alexander Dubček, vodca Pražskej jari, na ideáloch ktorej sme zrejme mali stavať našu budúcnosť. A je len našou chybou, že sme sa nepoučili z dávnej minulosti, keď sme ešte žili ako jeden národ vo Velkej Morave a nežijeme v jednote spolu svorne a verne.
Na priatelov zo západu, ktorí nás opakovane v Mníchove a Jalte zradili a priatelov z východu, ktorí nám opakovane predviedli, ako to s nami myslia, sa po týchto skúsenostiach moc spoliehať nemôžeme. Znovu nás obetujú, ako obetných baranov a využijú v prospech svoj, kedy len budú chcieť. Sme len sami so sebou a navzájom máme iba jeden druhého.
Musel by tu ale povstať nový myslitel, ktorý by vytvoril novodobú ideológiu socializmu bez nenávisti a zloby a nový vodca národa, akým bol Masaryk, Štefánik, alebo Dubček, ktorý by svojou morálnou silou, nás všetkých povzniesol z bahna, aby sme, ako bájny Fénix, povstali z popola spálených šancí, rokov Šesťdesiatosem a Osemdesiatdeväť.
Je však hlúposťou a neodpustitelnou naivitou demokratickej slobody, umožniť existenciu akejkolvek strany, ktorá demokratické princípy neuznáva, popiera a potiera. Jej existencia je sebevraždou demokracie a republiky. Preto musíme navždy, donekonečna stáť na stráži.
NA STRÁŽI SLOBODY !
NA STRÁŽI DEMOKRACIE !
NA STRÁŽ REPUBLIKY !


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: