Translate

10. 12. 2013

Malé Lipno


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Kúsok za Kádrovkou smerom k Pahorku sa rozkladalo malé jazierko, alebo rybník, to som nevedel posúdiť ani vtedy. Bola to neskutočná bačorina so zeleným porastom na hladine a bahnitým dnom. Bahno bolo tak hlboké, že by sa v ňom stratil aj Bahniakovec a začínalo hneď niekolko centimetrov pod hladinou. Neviem či sa v tom niekto pokúšal v lete kúpať a tak si spríjemniť vojenský víkend, ale asi nie. Inak by kasárenský výtržníci mali prehlad o stave hladiny.
Nevediac o jej nízkom stave a nevediac o hĺbke bahna dovliekli k Malému Lipnu, tak sa ten vodohospodársky zázrak nazýval, nešťastníka mladého bažanta. Chceli ho zrejme pokrstiť do stavu šumavského vlka, alebo čo, a možno to bol iba poriadny humusák, ktorý sa riadne neumýval, páchol ako latrína skunka a tak ho chceli poriadne opláchnuť. Úbohého neboráka, za ruky a nohy, štyria dotiahli k vodnej hladine, vlečúc ho dolu pupkom cez prilahlé bodliače a žihlavu, pričom mu každý držal jednu končatinu.
Rozhúpali ho nad hladinou s tým, že ho na tri pustia. Raz, dva, tri a už letel bažant do vody. Jeden z nich zjavne pribrzdenejší, ako jeho kolegovia si to zle vyrátal a jednu nohu pustil o niečo neskôr. Letiaci bažant nedopadol na hladinu pupkom, ako to mali fešáci vyrátané, ale zapikoval to hlavou rovno do bahna. Chvílu to bola velká sranda, ale keď bažant len trepotal nohami a nevedel sa z bahna vyslobodiť, to už smiešne nebolo.
Aby sa im bažant v bahne neudusil a oni by tak museli robiť jeho rajóny, lebo na iné tie hlavy dubové asi ani nemyslieť nedokázali, naskákali za ním do vody a pomohli mu z bahna von. V tom momente to začala byť ale zábava pre všetkých ostatných. Namiesto opláchnutého bažanta, na brehu stáli štyri postavičky zablatené od hlavy k pätám, cez uniformu až po topánky, akoby práve vyšli z kúpelnej procedúry v Piešťanoch a v rukách držali zachráneného a hodne vyvaleného bažanta. Pračka mala dlhú chvílu čo robiť a za nami ďalšia príhoda so šťastným koncom, bez následkov.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: