Translate

11. 12. 2013

Blue Electra Glide


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Do kurzu na vodičský preukaz na velké motorky sa prihlásil každý, kto chcel. Bolo to zadarmo a tak záujem bol nemalý. Teoretickú prípravu sme mali za sebou a tak na rad prišli skúšobné jazdy. Do kasární priviezli zapožičaný, pre výcvik upravený motocykel a bolo ho treba dopraviť do autoparku, kde sa mali jazdy uskutočniť. Náš nadpráporčík touto úlohou poveril jedného z účastníkov kurzu, ktorí v autoparku boli nastúpení k jazdám. Dotyčný tvrdil, že jazdu na motorke zvláda s prehladom a tak nebol dôvod pochybovať o jeho schopnostiach.
Dozorný autoparku ešte ani poriadne nestihol otvoriť bránu, keď jazdec zaradil rýchlosť a s chuťou poriadne pridal plyn, aby nám všetkým ukázal, aký je to borec a velký motorkár, ako rád o sebe tvrdil. Spurná Jawa tristopäťdesiat sa postavila na zadné a už sa rútila smerom do autoparku a v sedle niesla prekvapeného motorkára s riadne vystrašeným pohladom. Zrejme si uvedomil, že bez rukavíc a helmy nemusí táto udalosť skončiť práve v jeho prospech  a z dokorán otvorených úst mu v neustíchajúcom stupňovaní intenzity hlasu znelo krásne dlhé, jasne znelé áaaaaaaa.
            Neovládatelný stroj sa zapichol do požiarneho prístrešku, z ktorého vyleteli všetky lopaty, krompáče a sekery. Bedňa s pieskom a celý drevený prístrešok natretý oranžovo červenou farbou sa rozletel na márne kúsky. Motorka sa od neho odrazila a šmýkala sa po štrkovej ceste hlbšie a hlbšie do autoparku, kde v nemom úžase náš nadpráporčík stál, ako prikovaný k rodnej hrude.
Motorkár sa po niekolkých kotrmelcoch dokotúlal neďaleko brány a zostal celý doškriabaný nehybne ležať rozpleštený na štrkovej ceste ešte skôr, ako sa motorka zastavila a z rán na jeho tele mu cez rozdriapanú uniformu vytekali pramienky krvi. Keď prach opadol a všetky triesky z prístrešku a jeho náradie dopadli na zem bolo jasné, že to predsa len neskončilo v prospech motorkára, ale skončilo to K.O. pre prístrešok a debakel pre motorku. Bilancia krátkej, ale zato razantnej jazdy, bola zdrvujúca a náš nadpráporčík stále ešte nevydal ani hlások. Až po hodnej chvíli sa do hrobového ticha mŕtveho kludu ozvalo:
„Kuhrva, kuhrva.“
-rengajúc kričal náš nadpráporčík
„Zvedněte ten motocykl, ať se tomu nic nestane.“
-zachraňoval torzo motorky, pričom osud raneného pohraničníka ho pramálo zaujímal.
           
Tento výjav, čo sa tu pred nami odohral, mi pripomenul výjav z jedného filmu, ktorý som mal to šťastie vidieť pred vojnou. Áno šťastie, lebo americké filmy chodili do našich kín tak raz za Uhorský rok a dostať sa dnu, do kinosály, znamenalo odstáť si niekolkohodinový rad pred, dnes už neexistujúcim kinom Hviezda a ani to nezaručovalo, že človek lístky dostane. Mnohokrát sa objavil nápis VYPREDANÉ a bolo.
No! Pre tento krát som lístok zohnal a tak som si mohol pozrieť tú scénu s neuveritelne prekrásne nádhernou scenériou indiánskej krajiny so stolovými horami, v ktorej sa po výstrele zostrelený z motorky cestou kotúla policajt , ktorého najväčším snom bolo vlastniť „BLUE ELECTKA GLIDE“.
Kdeže by ma vtedy bolo napadlo, že ju raz vlastniť budem aj ja.



Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: