Translate

11. 12. 2013

Vlkodlaci


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Pravidelne sa v našich kasárňach objavovali vozidlá priamo z pohraničných rôt, ktoré prišli na opravu do dielní, alebo bežnú údržbu. Ich vodiči, riadne zvlčilí dlhodobým pobytom na pohraničnej rote, izolovaní v hustých horách, bez kontaktu s okolitým svetom, sa dosť často nedokázali vpratať do mantinelov kasárenského života. Dávali ich preto slúžiť do strážnej služby v autoparku, aby pričuchli ku kasárenskému režimu. Služby zadeloval zástupca velitela a tak sa dalo lahko zariadiť, aby víkendy slúžili práve títo zvlčilci a my sme si mohli na izbe púšťať bulharské gramoplatne.

Mimo výcviku sme si v kasárňach žili viac-menej, ako rodinka. Žiadna buzerácia, rozcvičky len občas a aj to iba mladí museli ráno z roty von na čerstvý vzduch. Žiadne dupanie v pozore pri zdravení a niektorých dôstojníkov sme dokonca zdravili po mene. V celých kasárňach vládla uvolnená atmosféra.
Jeden výcvikový turnus skončil a čakalo sa na ďalší. Vycvičených bažantov porozdelovali k jednotlivým jednotkám, či už priamo na hranici do pohraničných rôt, alebo putovali na brigádu do Sušíc, alebo na niektorý z práporov a poniektorí zostali pekne tu – s nami na Kádrovke.
V tejto vlúdnej atmosfére boli aj dôstojníci akosi normálnejší, povolili dokonca aj najvyššie šarže a správali sa akoby civilnejšie. Dosť sa vykričali na bažantoch, ktorí im niekedy riadne pocuchali nervy a tak boli radi, že majú klud a nejakí degeši z Kádrovky, s ktorými sa i tak nedalo nič moc robiť, ich nijako nevzrušovali.
Aby nevznikol nejaký dojem, že slovo degeš je urážka, alebo niečo podobné, tak to teda nie! Degeš je priatelské oslovenie niekoho, kto podla svojho správania, alebo danej situácie má nejakú zrejme diagnózu, alebo čo a od toho presne toto slovo vzniklo. DG je skratka lekárov pre diagnózu, vyslovuje sa Dé-Gé a od toho je Dé-Gé-š, čiže naše oblúbené slovo degeš. Keby ho bratia Češi poznali, mohli by kludne namiesto vole hovoriť hele degeš, jó degeš a tak lubovolne ďalej.
Mnohí z dôstojníkov boli vášniví polovníci a bežne sa stávalo, že si  svojich polovníckych psov vodili cez víkendové služby do kasární. Aj náčelník kontrášov, major „Kontráš,“ zanietený to polovník, si v jednu nedelu takto priviedol do služby svojho štvornohého miláčika a pustil ho v ten osudný deň na volno, aby si po kasárňach trochu zaskotačil. (Neviem odkial bratia Češi toto slovo zobrali, ako keby sa Skoti nejako radi zabávali, alebo čo.)
Domáci Kadrováci sme už tento zvyk dôstojníkov poznali a tak po kasárňach pobiehajúce polovnícke psy sme nepovažovali za nič zvláštne a pozornosti hodné. Majorov pes si s kludom občurával svoje obvyklé miestečká po celých kasárňach netušiac, že na naňho o chvílu zaútočia vlkodlaci.
            Všetko bolo v pohode, až pokial sa nedostal do zorného pola zvlčilcov z pohraničnej roty, ktorí práve v túto osudnú nedelu slúžili na Káteeske v autoparku. Tí nezaváhali ani na sekundu a vydali sa na lov pobehujúceho chlpáča. Ani jedného z nich ani len nenapadlo, že to nie je zatúlaný pes, ktorý sa prišiel do kasární nažrať zbytkov v kuchyni, čo ešte potkany nestačili požrať, ale polovnícky pes jedného z dôstojníkov. 
Neviem, akým zázrakom sa im ho podarilo chytiť, ale možno s tým mali skúsenosti z pohraničnej roty, kde boli pohraničníci zvyknutí sem tam si prilepšovať jedálny lístok občasným úlovkom lesnej zveri, chytaním rýb, alebo zbieraním lesných plodov. No určite s tým mali bohaté skúsenosti z domova, alebo čo čert nechcel, v civile žili v oblasti Čiech, kde je konzumácia psov bežná záležitosť.
Tak títo Psožrúti vlkodlaví, so znakom psohlavcov na klope, na Káteeske zakúrili v kachliach, do kuchyne zašli pre pekáč, cesnak, chlieb a pripravili si libové pošušňáníčko, že by aj Dařbuján s Pandrholom závideli. Dlho hladal, major „Kontráš,“ svojho psa, dlho chodil a pískal, po celých kasárňach, ale márne, veru márne, úplne márne.
Len dým z komína Káteesky, ktorý sa šíril po jesenných kasárňach vymalovaných nádherne sfarbenými listami padajúcich stromov, ako z obrazu Cézanna, Moneta, Degasa, alebo iného impresionistu, dával na vedomie celému širokému okoliu, že ním odchádza do večných lovíšť duša jedného štvornohého priatela.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: