Translate

11. 12. 2013

Zemáky


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

            Zostal som, až do konca podôstojníckej školy, odkial som bol za „odmenu“ prevelený do jedinej horskej brigády Pohraničnej stráže. Šumava! Volary! Tu bola najznámejšia rota v celej histórii Pohraničnej stráže - Kádrovka. Čo som sa ja napočúval breptačiek
„Počkej Farkaši,
pojedeš na Kádrovku,
tam tě srovnají,
tam se posereš,
tam ti ukáží, co je to vojna.“

Po skončení poddôstojníckej školy nás posadili do vojenského autobusu a celý deň, od tmy do tmy, nás rozvážali po rôznych krkahájoch českého pohraničia, kde si nás, mladých frajtrov, na zastávkach preberali hliadky z rôznych rôt, práporov a brigád.
Do Volar sme, na záložno-výcvikový prápor, dorazili ešte v hlbokej noci a ubytovali nás v nejakej kutici legendárnej Kádrovky, rote s neslávene tvrdou vojnou. Nebolo mi všetko jedno, stiahnuté hrdlo, stiahnutý žalúdok a aj prďáš. Celú noc som od napätia nespal a čakal som, čo sa bude ráno diať. A ráno ... nič. Nikto si nás nevšímal.
Kutica, kde nás ubytovali, bola za kanceláriou velitela roty na opačnom konci, ako boli všetky ostatné izby mužstva. Spávali tu kuchári, ktorí vstávali hodne pred budíčkom a vracali sa po večierke. Preto ich izbe dozorný roty nevenoval pozornosť a ani možno nevedel, že tam spia nejakí noví frajtri - slobodníci, čiže my.
Ležíme preto ticho na bydlách kavalcov a zhovárame sa len šeptom, aby naše bažantie zobáky neprišiel niekto zavreť a tu zrazu prišiel po nás jeden z našich suprákov. Dlhým, skúmavým pohladom si nás obzeral a zhodnocoval našu odolnosť a schopnosť prežiť nie na Šumave, ale na Kádrovke. Hodnú chvílu nás nechal vykúpať sa v jeho skúmavom pohlade a potom nás odviedol na izbu poddôstojníkov od vodičov.
„A teraz to začne“ - pomyslel som si pri vstupe do izby, kde ležalo zopár starých kusov s kanadami vyloženými na ocelových posteliach. A veruže aj začalo.
Velitel roty - major Kádrovky a u neho to slovo major nebolo iba tak, nás nahnal, poddôstojníci – nepoddôstojníci, na škrábanie zemiakov. Že ak chceme jesť ... Urobil dokonca gesto. Aby nás poddôstojníkov nevideli pri tejto hodnosť ponižujúcej činnosti radoví vojaci, tak sme tie zemiaky škrábali len my sami. Namiesto obligátnych šiestich sme boli iba štyria.
Pivnica pod kuchyňou bolo miesto, kde Alfréd Hitchcock mohol bez obáv a akýchkolvek úprav, nakrúcať svoj najstrašnejší horor. Prítmie, nekonečný puch, čierna plieseň na kedysi bielych stenách. Odpadky vidieť nebolo, lebo všade bolo nad členky vysoko tekutiny neznámej konzistencie, ktorá bola pôvodne vodou. Zemiakov hŕba taká, že by z nej mohli robiť majstrovstvá v zjazdovom lyžovaní, bola vysypaná do tej páchnucej kaluže. K tomu štyri škrabky a mladej jedeš... Škrábem, škrábeš, škrábeme, ale z hromady zemiakov nie a nie ubúdať.
Schopnosť velenia Pohraničnej stráže vyberať z vybraných príslušníkov pracujúcej triedy ešte vyberanejších do poddôstojníckej školy, bola vycibrene úspešná, lebo po krátkom prieskume sme našli v jednom zo zákutí pivnice elektrickú škrabku. Bol to prístroj, ktorý bol schopný očistiť velké množstvo zemiakov v krátkom čase. Lenže, bol nefunkčný...
Neviem či sa ho niekto pokúšal opraviť, ale velenie určite na jeho oprave nemalo žiaden záujem. Oprava by stála peniaze a prístroj žral elektrinu. Slovo žrať je na mieste, lebo jeho spotreba podla trojfázovej prípojky nebola malá. Zrejme najdôležitejší faktor nespojazdnenia prístroja bolo, že z neho vypadávali malé čisté guličky, ktoré sa vyprodukovali z obrovských špinavých zemiakov. Odpad bol teda mnohonásobne väčší, ako pri ručnom čistení a vzhladom na to, že práca vojakova je zadarmo, rozhodnutie je jednoduché.
Po rýchlej obhliadke „velitel zásahu“ zistil, že „Vec“ nemá poistky. Tu sa v našom rozhodnutí naplno prejavil správny výber vojakov do poddôstojníckej školy. Obídeme poistky! S vlhkom v pivnici už niekto asi rátal, lebo škrabka bola na vyvýšenom betónovom podstavci, čiže už nebola vo vode.
Káble sme pozapájali na priamo, teda obišli sme poistky a chystali sme sa „Vec,“ zasunutím prípojky do elektrickej sústavy vyskúšať. Lenže my sme stáli vo vode, a ruky sme mali vlhké od mokrých zemiakov. Highway to hell! Ani AC-DC – svetoznámy austrálsky rockeri, by to lepšie nevyjadrili svojím elektrikárskym názvom. Každý z nás sa preto postavil na bedničku od zeleniny a chrum. „Vec“ sa pohla. Začala fungovať.
Ládovanie a vyberanie elektrickej škrabky už bola brnkačka a počas procesu „guličkovania“ zemiakov sme si s nohami vo vode posadali na bedničky a zapálená cigaretka kolovala z ruky - do ruky a z úst - do úst. Paráda. Už sme zemiaky viackrát neškriabali. Potom!



Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: