Translate

10. 12. 2013

Čierna proklamácia


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Na bielu stenu audiovizuálnej učebne ktorýsi Kádrovák s čiernou smolou za úchvatnej jasnej letnej noci podivnou Češtinou napísal nápis

„„VÁLKA JE VÚL A „KONTRÁŠ“ EŠTĚ VJĚČŠÍ!““

Počas nádherného slnečného dňa sa smola roztopila od hrejivých slnečných lúčov a roztavená pomaly stekajúc dolu stenou, začala celý nápis meniť a umelecky dotvárať.
Z obyčajného nápisu tak príroda vytvorila dielo, za ktoré by sa nemusel na obálke svojej LP platne hanbiť ani Alice Cooper a s názvom Čierna proklamácia by určite vyhralo popredné miesto v súťaži o zlatú mrežu.
Súťaž o zlatú mrežu za nádherných socialistických čias podstupoval nedobrovolne každý občan republiky, ktorý akýmkolvek spôsobom dal najavo nesúhlas s tým, čo sa v našej vlasti dialo. Hrozilo mu totiž za to aj dlhoročné väzenie a mnohí tam i zahynuli a tak tým položili svoje životy za našu terajšiu slobodu.

Naša radosť a kochanie sa nad týmto úžasným artefaktom s názvom Čierna proklamácia netrvala však dlho. Velmi rýchlo sa roznieslo, kam sa všetci Kádrováci chodia šúlať od smiechu a tak sa na tú zábavu prišli pozrieť aj prví dôstojníci. Aj oni by sa boli najradšej rozrehotali, veď nikto z nich „Kontráša“ nemal rád.
Bol to nedobrý človek a všetci, aj dôstojníci, sa ho báli, veď mal v rukách neskutočnú moc nad každým v uniforme bez rozdielu hodnosti a nebol to ani péesák. Vojenská kontrarozviedka spadala pod ministerstvo obrany a tak kontrášom boli uniformy péesákov iba prepožičiavané.
Podla medzinárodných dohôd nemohli byť jednotky pravidelných armád rozmiestňované v blízkosti hraníc, aby nedochádzalo k zbytočným konfliktom v hroziacej tretej svetovej vojne. Pohraničná stráž preto, ako pravidelná armádna jednotka, patrila pod Ministerstvo vnútra a nie obrany, ale péesáci vlastnú kontrarozviedku nemali, preto túto činnosť vykonávali armádni dôstojníci v péesáckych uniformách.

            Dôstojníci, ktorí sa prišli nápisom tiež pokochať, sa nemohli tak ako my smiať, ba naopak, nariadili umelecky hodnotné umelecké dielo okamžite zatrieť bielym vápnom. Tak sa aj stalo, no po každom slnkom presvietenom dni, keď teplé lúče slnka znovu prehriali stenu s nápisom z čiernej smoly, sa tento nespočetnekrát znovu a znovu vynáral spod bieleho vápna, ktorým ho zakaždým pretreli.
Preto, že aj bažant je stvorenie nie hlúpe, tak každý z nich dobre vedel, že ak pretrie nápis iba slabou vrstvou vápna - Čierna proklamácia nám bude opäť za nádherného slnečného dňa robiť svojím posolstvom radosť.
Válka je fakt vůl a to som chvalaosudu nezažil tú skutočnú, ale iba túto sranda demo verziu na Kádrovke.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: