Translate

11. 12. 2013

Tristovka


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Keby inkvizítor z Hlavnej správy videl, ako sa u nás s úpenlivosťou dodržiavajú všetky mazácke tradície z prvej republiky, tak by jeho na Moskovskej univerzite školená hlávka skolabovala. Keby ten videl pamätnú tristovku, keď po riadne priťatej finálovke okrem bažantieho peria, lietali aj samotní bažanti ...
Na Kádrovke bolo zvykom tristovku vyplácať vojenskou ocelovou štokrdlou – stoličkou, ktorú mal každý vojak pri posteli. Tristovka sa tradične vytĺkala na izbe číslo sedem, kde bývali vojaci od vodičov.
Toto naozaj nie je z mojej hlavy, ale z Ozzyho, lebo ten si ešte aj po tridsiatich rokoch pamätá aj čísla našich áut. Kde by som si ja pamätal číslo cimry! Keď ma napadlo spísať mená všetkých Kádrovákov, na ktorých si pamätáme, Ozzy z fleku vysypal stovky mien. Ten si dodnes pamätá, kto, kde slúžil a jeho zaradenie aj jeho prezývku. Ozzy bol vždy starý ďábel.
Tristovka! Bola to udalosť v živote vojaka, keď sa z bažanta ošklbe všetko perie a strašne dlhý, miliónový klofák mu zmizne a stane sa mazákom.
Zasvecovací rituál prebiehal tak, že zdatný staromazácky kus sa rozkročmo postavil na dve postele stojace vedla seba, pričom každú nohu mal na jednej z nich a do rúk uchopil ocelovú stoličku. Mladý ešte bažant s ohnutým chrbátom a vystrčeným zadkom zacúval medzi staromazákove nohy, kde dostal do vystrčenej prdele takú šupu so stoličkou, že až zuby cvakali. Ak sa nedržal pevne oboma rukami ocelových postelí, poskočil riadny kus dopredu.
Po tejto šupe z bažanta opadlo jeho operenie aj s klofákom a stal sa mazákom. Tým pádom mohol beztrestne nosiť záložku na saku uniformy a mohol si dať gumičky do nohavíc, aby mu držali na kanadách, mohol si ohnutím rúčky lyžice urobiť báger a mohol si vytvarovať brigadírku, mohol fajčiť na izbe a mohol ležať na posteli v kanadách,  nemusel už robiť rajóny a ani žiadnu inú robotu za nikoho iného. Toto všetko mohol robiť beztrestne. Žiaden starý kus ho už za to nemohol zosekať.
Dôstojníci roty to samozrejme akože netolerovali, no tiež ako ktorí. Väčšina z nich dobre vedela, aké blahodarné účinky má normálna mazácka  vojna, ktorá nemala nič spoločné s ponižovaním a mučením mladých vojakov. Veď tým pádom mali omnoho menej práce s výchovou nováčikov, lebo všetko a dokonale ich to naučili staré kusy a všetko fungovalo bez ich práce a námahy.

Výkonný práporčík sa síce snažil byť kamarát, však bol v našom veku a rád sa s nami pozabával, ale bol to aj furťák, čo sa prejavilo, keď pri vyplácaní tristovky, na izbe číslo sedem, do nej vtrhol a s krikom, že zabránil mazáckym praktikám utekal potom s teplým bonzom na štáb.
Tesne pred tým, ako náš rotný vpálil na izbu, aby ako vravel zabránil vyplácaniu tristovky, zacúval nie príliš telesne disponovaný, dalo by sa povedať, že skôr naopak, vetchý, ešte stále mladý, operený bažant medzi mohutné stehniská mazáckeho cvalíka, ktorý na izbe šoférov strašidelnou petelicou zbavoval bažantov peria a klofákov. Horko-ťažko pohromade držiaci mlaďas ohol svoj bažantí chrbát a s vytrčeným prďášom sa poriadne, oboma rukami, z celej sily chytil ocelových rámov postelí.
Bol posledný a tak mazáčisko jeden streštilý, v úlohe exekútora, si to chcel naposledy poriadne užiť. Mal ešte hodne sily, ale musel dávať aj pozor, aby zo zábavičky nebol prúser. Stačilo len málo a mohol niekomu nalomiť kostrč, alebo povyšovaný bažant mohol doletieť až k protilahlej strane izby a tam si namlátiť držku práve zbavenú milionárskeho klofáka.
Držal sa bažant z celých síl, ako Rusi v Československu. Zažmúril oči a pripravený na ten velký okamih povýšenia, oddane čakal na ranu. Zaťal zuby a cez ne dal signálom najavo, že je pripravený na velkú životnú zmenu. Šuuu... zasvišťala stolička vzduchom a pac. Dopadla na bažantovu prdelku, taký bol ščúply, že ani prdel nemal. Rana ako z tarasnice mlasla o nastavenú zadnicu do ticha izby, ale bažant ani necekol, veď to by už bola jaká hanba, keby od bolesti zreval.
Hóoodne to mazáčisko neodhadol a vôbec nedal zahálať svojim svalnatým rukám. Vybičovaný k poslednej finálnej tristovke naozaj poriadne mladému pritabačil. Ten sa postelí neudržal a ohnutý v páse izbou prešprintoval k stene na opačnej strane. Ešteže okno bolo otvorené, lebo inak by bol samá jazva. V predklone narazil na parapetu okna, cez ktoré sa kotrmelcom prevalil von z izby pred rotu. Po dopade na trávu pod oknom urobil ešte zo dva kotrmelce a skončil na asfalte v polovine cesty medzi Kádrovkou a štábom.
Letiaci bažant nebol nikto iný, ako najslávnejší z nás, vojak „Slintoš,“ a už len za toto by si pred tou kádrovkou zaslúžil tú sochu v životnej velkosti.
Presne v tomto momente, keď mladý bažant doletel až pred štáb, vrazil náš rotný do izby a okamžite odhadol rozsah prúseru. Rozbehol sa teda na štáb a za čerstva podal teplý bonz jeho náčelníkovi, ktorý  po rozsiahlom vyšetrovaní takmer potrestal potrestaného. Chcel celý prúser hodiť na plecia mladému frajtrovi, ktorý jednu tú strašnú šupu so stoličku schytal, lebo vraj ako poddôstojník nezabránil mazáckemu rituálu. Šikovnému frajtrovi „Oktánovi“ sa však z hroziaceho prúseru podarilo úspešne vykorčulavať a s hrdosťou začal nosiť svoju mazácku záložku.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: