Translate

11. 12. 2013

Kosák s kladivom


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

„Budíiček, padáam, padáam,
jedu, jedu, dělejte,
rychle, rychle.“
-v rannom zmätku za chaotického poletovania desiatok spolubažantov trafiť do kúpelne, opláchnuť si tvár, pretrieť zuby, ustlať postel, vyzliecť pyžamo, vzorovo ho uložiť do komínku, obliecť červené trenky, biele tielko a nástup na rozcvičku.
Komínek - bol spôsob ukladania ošatenia v plechovej skrini s osobnými vecami vojaka. Všetky časti odevu v ňom uložené tvorili jednoliaty, zarovnaný celok s jednotnou šírkou. Komínek z úhladne zloženého šatstva velitel družstva tolkokrát vyhodil zo skrine na zem, kolkokrát sa mu len zachcelo, až pokial sa mu nezdalo, že šaty sú už uložené podla jeho predstavy, alebo nezazrel na tvári bažantovej odhodlanie okamžite vraždiť. Presne na tento moment striehli. Ako náhle u niektorého z nás zbadali na tvári črty spurnosti, pojali sa tento stav okamžite liečiť a mladý vojak dostal do tela i duše aj to, čo sa mu tam nezmestilo.

Najvzácnejšie trenky z nás vlastnil jeden zo Slovákov, pôvodom kdesi od Prievidze. Kučeravý, šlachovitý so strhanými rysmi tváre, akoby už jednu vojnu prežil. Mali totiž na červenej látke z vnútornej strany zostatky zo žltého kosáka a kladiva. Už len to pomyslenie, že by som si mohol ušprtnúť na Ruskú zástavu, z ktorej boli evidentne trenky ušité a pomstiť sa tak za Šesťdesiatyôsmy, mi vyčarovávala úsmev na duši. Iba a len na duši, lebo smiať sa, alebo mať úsmev na tvári, bolo velmi nebezpečné. To som si ihneď za každým vypočul jednu z vojenských breptačiek
„Úsměv?
Přejde!“
-a okamžite som vyfasoval nejakú nelichotivú činnosť.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: