Translate

10. 12. 2013

Predslov


Úryvky z knihy Strážili sme republiku

Veselosmutnoveselé príhody dobrezlého vojaka péesáka, nie sú dejiny pohraničnej stráže, ani jej kronika.  Sú to len zahmlené, polozabudnuté spomienky jedného z nich z čias železnej opony, ktorý ač nerad sloužil, rád vzpomíná ako to bolo „Vtedy na západe“ hraníc Československa,  keď sme my, sotva dvadsaťroční mladíci, na oltár vlasti položili kus svojich životov.
Nepamätám si mesiace ani dni, pamätám si len chvíle a príbehy, ich podstatnú časť, lebo to ostatné je len hmlovina. Mená a hodnosti vôbec nie sú dôležité. Podstatné sú len príbehy, ktoré po nás zostali. Príbehy, ktorých sme boli súčasťou a v ktorých sme žili svoje životy v životoch iných.
Dnes po viac ako tridsiatich rokoch by bolo pochabé tvrdiť, že všetky príhody sa stali tak ako ich rozprávame. Niektoré sa časom, dlhoročným rozprávaním, pretavili. Niekde sa trochu pridalo na šťavnatosti, niekde sa trochu nafúklo, niekde sa na niečo zabudlo, niečo už navždy prebolelo a niektoré príhody časom zapadli prachom a potom, rozprávané inými, sa opäť vynorili zo zabudnutia. No podstata všetkých príbehov povinnej dvojročnej vojenskej služby zostala. Úprimnosť vzťahov kamarátstva, ktoré vznikali medzi mladými mužmi z rôznych kútov Čiech, Moravy a Slovenska, z rôznych sociálnych vrstiev, s rôznym vzdelaním, rôznym svetonázorom, rôznym rodným jazykom a z rôznych národností i etnických skupín.
Celý náš nedobrovolný pobyt za bránami kasární bol tak isto tragikomický, ako toto rozprávanie, ale z tragédie ktorá nás postihla sme svojou mladíckou chuťou do života urobili jednu velkú komédiu. Je však smutné, že niektorí z nás to neprežili.
Donútili nás žiť spolu v uzavretých komunitách, vytrhnutých od rodín, ďaleko od svojich priatelov, kde sa každý musel po svojom vyrovnať so svojím osudom. Na mnohých sa to obdobie podpísalo na ich zdraví a mnohých to poznamenalo na celý život. Ukrátili nás o jedny z najkrajších rokov našich životov ale na oplátku za túto, pre niektorých značnú, stratu sme dostali rýchlo kurz dospievania, zodpovednosti, samostatnosti, súdržnosti, oddanosti, aké dnes už mladí muži nepoznajú..
NO MY SME TO ZAŽILI.

„V čiernej tme tunela počiatočnej beznádeje sme ponajprv opatrne rozžali to pomyselné svetielko na jeho konci ktoré, chtiac zmeniť sa na večnú žiaru červenej hviezdy, sme neustálym sršaním nekonečnej energie mladosti, mnohokrát opäť tápajúc v tme, rozdúchali plameň nádeje na šťastný koniec ktorý nás, čím ďalej tým bližšie, dychtivo lákal svojím jasom do svetlých dní neznámej budúcnosti, ktorá nás na jeho konci nedočkavo čakala!“


Informácie na mail adrese:

                         

Žiadne komentáre: