Translate

11. 12. 2013

Náš Maďar


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Biela helma bola velmi oblúbený módny doplnok dozorných roty na Kádrovke a zároveň rekvizita k ich nepravidelným divadelným predstaveniam. Jeden náš kolega poloblázon, niekde spoza Prahy, doviedol svoj kostým dozorného roty k dokonalosti.  K bielej helme si obliekal biely plášť, na ktorom mal z kartónu namontované biele anjelské krídla, že by mu aj Hells Angels možno závideli, ktoré ho zdobili od ramien až po zadok a po rote sa ako kostlivec chudý a šlachovitý, presúval jazdením na bielej kolobežke kričiac:
„Šorakóozóo réegeli.“
            -to aby nástupu na raňajky rozumel aj jediný príslušník maďarskej národnosti, ktorý na Kádrovke s nami slúžil. Ten inak nerozumel ničomu, teda ničomu, čomu rozumieť nechcel. Jeho pravidelné
„Něróozumijéem“
            -privádzalo dôstojníkov do vývrtky, keď sa na nástupe snažili nášmu Maďarovi prideliť nejakú pracovnú činnosť. Rozhovory s ním sa poväčšinou niesli v duchu
„Volám sa zo Štúrova
a pohádzam z maďarskej z národnosti“
            alebo 
„Ty už si bol dvakrát a ja ani krát.“
            -počúvať ho, ako láme tú našu Slovenčinu v kolenách a skloňuje hlava-nehlava, bola skoro tak dobrá zábava, ako počúvať ómamu mojej frajerky z Komárna, ktorá dokázala Slovenčine taktiež riadne zlomiť krk, alebo jej aspoň dať riadne zabrať a poriadne naložiť, keď sa snažila mne nemtudomcovi niečo vysvetliť.

            Ona biela helma zohrávala velkú úlohu aj pri losovaní rajónov až do momentu, kým na túto činnosť, na ktorú sa chodila baviť celá rota, nezohnal niekto kúzelnícky klobúk. Mladí si u nás museli svoj rajón, ktorý mali v ten večer upratať, vylosovať – vytiahnuť z klobúka. Rajónov bolo o mnoho menej, ako bažantov a tak v osudí šťastia boli aj biele lístky. Výhercovia bielych lístkov zostali v ten deň bez práce.  Boli odmenení stand up potleskom a povykom mazákov. V ten deň sa mohli s nimi dívať, ako ich bažantí kolegovia potiac krv kmitajú po svojich rajónoch.
            Ak aj dôstojníci sem-tam kontrolovali rozpis služieb a nezdalo sa im, že staré kusy na rozpisoch nefigurujú a pridelili im nejaký ten rajónik. Tak aj tak v tom prípade to za nich mlaďasi velmi radi urobili. Veď v opačnom prípade by ich čakalo peklo na zemi a množstvo iných prekvapení a chytákov na priamej ceste do basy. Veď staré kusy mali to, čo oni nie. Velké skúsenosti.



Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: