Translate

10. 12. 2013

Dežo


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU


Jediný cigáň na Kádrovke, ktorý tam s nami bol, si pravidelne užíval pozornosti ostatného osadenstva a odtrpel si svoje za všetky prehrešky svojich súkmeňovcov. Niekolko dní si dve známe čísla, ktorí pravidelne bavili osadenstvo Kádrovky svojimi kúskami, pripravovali nové predstavenie. Jeho hrdinom v hlavnej úlohe bol náš „Dežo“.
Z tvrdého bieleho papiera vyrobili vysoké špicaté čiapky členov Ku-Klux-Klanu, vystrihli do nich otvory pre ústa a oči. Telá si zahalili do bielych postelných plachiet. Pripravili si aj drevený kríž obalený toaletným papierom husto namotaným v niekolkých vrstvách, aby po zapálení dlho horel.
Takto vyzbrojení s horiacim krížom v rukách vstúpili za hlbokej noci do izby, kde tvrdým spánkom spal „Dežo.“ Jeho spolubývajúci boli už do celej akcie zasvätení a tak spali iba na jedno oko. Priviazali „Deža,“ ležiaceho na chrbáte k posteli, každú končatinu o jeden roh postele, nadvihli nad hlavy a poďme ho s ním na chodbu.
Tu ho poliali „Dežovi“ neznámou tekutinou a chystali sa ho za recitovania strašidelných veršov neprirodzene hrubým hlasom rituálne upáliť. Kriku, jakotu a „Dežovho“ prosíkania nebolo konca kraja a kludne by sa bol býval vzdal aj svojej cigánskej príslušnosti lebo netušil, že tou tekutinou, ktorou ho z kanistru na benzín poliali, nebol benzín, ale voda. To sa už predstaveniu prizerala takmer celá Kádrovka, ktorá náležite hlučne ocenila námahu, ktorú si hlavní aktéri dali, aby nás pobavili.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: