Translate

11. 12. 2013

Zlaté časy



Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

NAŠE Zlaté časy na Kádrovke končili a už sme boli naozaj super staré kusy, ktorí to mali tak zamálo, že by sme to boli vydržali aj s bodákom v prdeli. Preto sme do diania života v kasárňach vôbec nezasahovali. Tejto aktivity sa už dávno vehementne a s chuťou ujali mazáci. My supráci sme sa zmenili na pozorovatelov a úplne strašne sme sa na všetkom zabávali. Dívali sme sa, ako sa veci vyvíjajú úplne iným smerom, ako za nás k obrazu  nových pánov kasární - mazákov, ktorí sa už čoskoro stanú suprákmi - najväčšími zamálistami v kasárňach a na rozdiel od ostatných zamilionáristov to nebudú mať ZAMILION.
Výborným zdrojom zábavy bol velký šmudla. Večne špinavo-ufúlaný, celý dogabano-umouněný mladý vodič jazdiaci na zásobovacej kuchynskej vetrieske. Do kabíny auta si pri nastupovaní za niekolko dní  nanosil tolko snehu, že mu zamŕzal plynový pedál. Namiesto toho, aby odpratal sneh z podlahy, problém vyriešil silno svojským spôsobom. Každé ráno zbehol do Káteesky a z kachlí na lopatke vybral žeravé uhlíky. Tie potom šupol pod plynový pedál, aby sa lad roztopil a pedál povolil. A jelo se dál! Kopu snehu vymenil za kopu popola v kabíne, ktorú celé týždne neupratoval.
„No a co? Močák na to!
Na to sere Bílý Tesák!“
-s radosťou hovorieval tieto naše oblúbené prúpovídky, ktoré sme velmi často používali, keď sme veci robili jenom jako a né doopravdy.
Keď sa tento šmudla, „Lopez“, sme ho tuším volali, s vetrieskou pohol, začal sa z podvozku ozývať zvonivo-rachotiaci zvuk. Čím rýchlejšie išiel - tým hlasitejšie sa zvuk ozýval. Či šiel dozadu alebo dopredu, všetko jedno. Keď zastal, na volnobeh motora bolo ticho, nič nerinčalo. Dlho mazáci s bažantami premýšlali, čímže to je.
Na vnútornom kolese dvojmontáže prvej zadnej nápravy mal defekt. Jazdil na ňom tak dlho, až montážna obruč držiaca pneumatiku na ráfiku vyskočila z drážky a začala vydávať ten neznámy zvuk. Nebolo jednoduché prísť na pôvod zvuku ani pre nás, staré kusy, lebo nikoho z nás nenapadlo, že mladý nebude kontrolovať tlak v pneumatikách a jeho mazák zase nebude kontrolovať jeho. Ale to už začínali časy iné a my odchádzame do zabudnutia - na smetisko Kádrováckych dejín.
Ale asi na nás tak rýchlo zase nezabudli. Keď som sa tu s cicou na ceste k Pepovi, do jeho romantickej kúrie, v ktorej chovali barany a býčkov, zastavil pozrieť ako sa tu mávajú, tak „Lopez“ po tom, čo som to len vyslovil, okamžite futášoval do kuchyne a doniesol nám omastené chleby s cibulou a čaj. Nebolo to však preto, že by sa ma akože supráka ešte bál, ale z vďačnosti a rešpektu.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: