Translate

11. 12. 2013

Rádio


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Rádio! To je velká vec. Najmä u Pohraničnej stráže, kde bolo pod prísnym trestom zakázané počúvať iné rádio, ako bolo to umiestnené v kultúrno politickej miestnosti roty. Tam bol aj jediný čiernobiely televízor, ktorý sme smeli pozerať. Mal zaplombované kanálové voliče a dal sa sledovať iba prvý program Československej televízie. Velenie Pohraničnej stráže si dávalo velmi záležať na tom, aby sa k nám nedostávali iné informácie, ako boli tie oficiálne.
Z informácií napríklad rádia Slobodná Európa sme sa mohli dozvedieť mnoho nebezpečných protištátnych informácií. Napríklad, že strielanie ludi na Čiare je zločin proti ludskosti a podobné iné táraniny, klamstvá, polopravdy a nepravdy. Pravdu mala iba PRAVDA a RUDÉ PRÁVO – denníky komunistických strán Slovenska a Čiech.
Nehovoriac o iných západonemeckých a rakúskych rádiostaniciach, ktorých sa v dôsledku blízkosti hraníc dalo naladiť neúrekom, ak teda občan republiky mal vo svojom socialistickom prijímači amatérsky prirobenú západnú normu, ktorá mu umožnila okrem domácich staníc sledovať aj tie kapitalisticko-zahraničné.
            Jedno z tých zakázaných, pre bezpečnosť republiky nebezpečných, rádií som mal ukryté v aute. Priznám sa, že už si presne nepamätám, kde to moje rádio malo skrýšu, ale na môj výmysel umiestnenia antény som bol neskutočne hrdý.
Vojenské Tatry mali hneď za kabínou velkú hranatú, obdĺžnikovú bedňu, v ktorej bol nainštalovaný bufík - vykurovacie teleso. Táto bedňa bola dlhá takmer cez celú šírku kabíny, čo bola dostatočná dĺžka na anténu. Tak som tam umiestnil špirálovitú anténu, ktorú som si vyžobral od spojárov. Keďže anténa bola natretá zelenou farbou, takou istou ako všetko v kasárňach, nemusel som ju zdemontovávať ani pri pravidelných prehliadkach vozidla, nakolko pôsobila ako jeho súčasť a nikdy nikto ju neobjavil.


Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: