Translate

11. 12. 2013

Inkvizítor


Úryvky z knihy  
STRÁŽILI SME REPUBLIKU

Pohodu nášho Kádrováckeho života pravidelne narúšalo obdobie výcviku bažantov a v medziobdobí občasné previerky vykonávané dôstojníkmi z brigády. No jedného dňa do našich kasární zavítalo samotné peklo, že ani najväčší pomstitel z westernov by mu nesiahal ani po zelené dôstojnícke ponožky.
            Ideme si traja, štyria, cestou z Kádrovky dolu kasárňami. Oproti nám šiel neznámy dôstojník, ktorý nebol z našich končín a tak sme ho pekne po vojensky pozdravili a plánovali sme pokračovať ďalej v ceste do kina.
„Zpátky a znovu!“
            -takto milo sa k nám neznámy dôstojník prihovoril.
„Ty brďo! Čo tento tuná, od nás, len chce?“ -pomyslel som si.
            A tak sme sa vrátili a znovu ho pozdravili najkrajšie ako sme len vedeli.
„Zpátky! Ještě jednou a pořádně!“
            „Ma poser! Čo si ty len za degeša? Kde si sa tu vzal? Kto ty vôbec si? Čo si to dovoluješ na staré kusy? Padol si ze stromu, alebo čo? Kúrvanoha, že ja som do toho kina na Bíleho Tesáka išiel. Aj ten, by sa ti tuná na to vysral! Zbytočne tu nehovoríme, že na to ti sere Bílý Tesák“ –v duchu som lutoval prechádzku po kasárňach, lebo už vtedy bolo o mne známe, že aj na záchod chodím UAZom a tak nechápem, prečo sme sa vybrali práve v to popoludnie do kina pešo. Mohol nás mladý, čo má pohotovosť, odviesť UAZom. Však by sa bol velmi rád prebehol do autoparku pre auto, aby nás staré kusy odviezol do kina a späť.
            A znova a znova sme sa vracali, aby sme znovu a znovu pozdravili neznámeho. Štelovali sme si ruky do všemožných polôh dúfajúc, že už ho nejaká uspokojí a nič. Stále nás znova a znova vracal a znovu a znovu žiadal, aby sme ho PORIADNE pozdravili. Už by som sa mu bol býval aj poklonil, len aby nám dal už pokoj.
            Po piatom - siedmom neúspešnom pokuse o ukážkový pozdrav sa nás neznámy spýtal či nepoznáme vojenské predpisy a či nevieme, že v kasárňach sa zdraví v POZORE! Tak sme to okolo neho predupali a v pozore ho pozdravili. Potom nás už v spokojnosti prepustil.
            Príhoda sa rýchlo rozšírila po kasárňach a kto zbadal neznámeho dôstojníka prchal, kade mohol. Horšie na tom boli vojaci v strážach, tí nikam uniknúť nemohli. Najhoršia správa však bola, že neznámy si to u nás naplánoval na celý týždeň.
            Ohrozené bolo tým pádom aj nedelné lyžovanie na pahorku, kedy sa pre staré kusy zapínal lyžiarsky vlek a oni si užívali víkendovú lyžovačku. Ja nie, ja som na Pahorku v živote nebol. Bolo to pre mňa vysoko a ďaleko a ísť tam s UAZom by mohol byť prúser, na ktorý by sme zrejme ešte hodne dlho spomínali.
            Pahorok bol kopec v zadnej časti kasární a bol niekolkonásobne vyšší ako ten filmový. Bol velmi oblúbení u bažantov, ktorí na ňom išli dušu vypluť, keď po ňom behali hore dolu a preháňali ich po ňom celé dni. Na Pahorku bola aj umelá sklznica s vlekom a tak si Kádrováci lyžiarske víkendy užívali aj v lete. Bažantí nováčikovia prechádzali lyžiarskym výcvikom, leto zima, všetko jedno. Museli sa naučiť lyžovať, aby keď napadne naozajstný šumavský sneh, neboli z toho prekvapení a mohli vykonávať svoje služobné povinnosti.
            Nikto nepredpokladal, že neznámy dôstojník si každý deň privstane a dorazí na Kádrovku pred rozcvičkou. Omyl! Robil to celý týždeň. Tak nás všetkých už ráno donútil vstať z postelí, opustiť izby a počas rozcvičky bažantov sa zašívať. Toto nám vychádzalo iba v prvé dni, pokial si nezrátal cvičiacich vojakov, lebo ich bolo evidentne menej ako na nástupe. Tak aj staré kusy sme klusali po buzeráku a dýchali čerstvý ranný vzduch.
            Keď neznámy prvýkrát zažil náš partizánsko-povstalecký ranný nástup, neskolaboval on, ale my skoro áno. Na ranný nástup sme museli nastúpiť znovu! V uniformách predpísaných pre aktuálne ročné obdobie a až po rozdelení úloh sme sa mohli prezliecť do pracovných úborov.
            Aj na obed sme museli nastúpiť spoločne a jednotne ustrojení. Na nástupe na jedlo od nás vyžadoval, aby sme v rukách držali svoje ešusy a príbory, ktoré sme museli mať v hygienických vrecúškach aj napriek tomu, že sme v jedálni jedli z tanierov. Kým poniektorí našli svoje ešusy a vrecúška na príbor, mesiace nepoužívané, hodne sa zapotili.
            A potom sa pochodovalo a pekne spolu a všetci naraz až do jedálne. Ani oblúbenú zábavku, keď sa po ešuse priloženom k uchu obete riadne treslo lyžicou, po čom v hlave brnelo a ešte pol dňa pískalo v uchu, si počas tejto šialenej doby, ktorú kontrola priniesla, nikto nedovolil. Spoločný nástup a spoločný pochod tiež do kina na premietanie propagačných filmov.
            Podla menných zoznamov kontroloval plnú účasť na školeniach politických, chemických, pohraničných a iných možných aj nemožných. Takisto kontroloval plnú účasť na povinnom sledovaní televíznych novín. Večerný nástup s previerkami prítomnosti, kontrolou zbraní a prezliekanie do pyžám, v ktorých v lete nikto nespával, bolo jeho glanc numerom.
Neznámemu sa vôbec, ale naozaj vôbec, nepáčil náš Kádrovácky spôsob poňatia vojenského života. A to sme ho všetci už pekne zdravili a v pozore sme okolo neho dupali, ako pri prehliadke na Strahove. Ale jemu sa tiež nepáčil ani náš spôsob ošetrovania erárnej obuvi rybím olejom, ani roztápanie erárnych krémov na topánky zapáleným zapalovačom.
            V zime sme kanady natierali všelibárzčím, aby nám nepremokali, lebo tráviť dvadsaťštyrihodinovú službu v mokrých topánkach je labúžo, o ktoré by som kedykolvek rád prišiel. V mokrých topánkach je zima zimovitejšia a vyzuť sa v službe a dať si ku kachliam vysušiť ponožky smrdelo prúserom.
V oblube bol rybí tuk z konzerv, ktoré sme občas dostali v nedelu ako suchú stravu, alebo sme zapálili vojenský box - leštidlo na obuv a počkali, kým z tuhého krému oheň neurobí tekutý maglajz. Ten sme potom vtierali do kože kanád, aby sme ich čo najviac naimpregnovali a zabránili plačkanici v topánke.
Nič, nič, nič sa mu nepáčilo z toho, ako sme sa naučili na našej vojne žiť a neustále nám niečo menil a vtĺkal do hlavy nejaké nám neznáme vojenské predpisy, ako keby sme boli nejakí vojaci či čo. Ale my sme boli péesáci a to z Kádrovky, ale toto si nechcel uvedomiť zase on a tak sme medzi sebou válčili, pričom zjavne vyhrával. Tak sa to javilo, ale vyhrať jednu bitku ešte neznamená vyhrať celý boj a ten sme nakoniec vyhrali my, lebo on nakoniec po týždni odišiel robiť dusno do iných kasární.
Táto strašidelná ukážka príkladného života za bránami kasární, nám v podaní neznámeho, bohato stačila a lutujem všetkých vojačikov, ktorí takto museli žiť celé dva roky. ON ale odišiel a MY sme zostali. Pekne v starých kolajách v zabehnutých chodníčkoch našej milovanej Kádrovky s našimi furťákmi, ktorých finty sme dávno dobre poznali a  nemali nás už čím prekvapiť.
Ten neznámy bol vrchný inkvizítor z Hlavnej správy Pohraničnej stráže v Prahe. Kúrvanoha, zase Pražák. Asi na tom predsa niečo len bude, keď ich bratia Češi nemajú radi.



Informácie na mail adrese:

Žiadne komentáre: